Cosun helpt startende ondernemer

Een jonge ondernemer, genaamd Eric-Jan van Trijen (22), doet onderzoek naar de productie van een natuurlijke geurstof. Hij maakt hierbij gebruik van de apparatuur en kennis van het Cosun Food Technology Centre in Roosendaal. De samenwerking is mogelijk gemaakt door Stichting Starterslift, een initiatief voor ondersteuning van innovatieve ondernemers. “Zonder deze kans was het idee hier in het hoofdje gebleven”, aldus de ondernemer vrolijk wijzend naar zijn hersenpan. BREDA - Na wat aandringen, wil Van Trijen, afgelopen juli aan de HAS (Hogere Agrarische School) afgestudeerd met het predicaat ‘topklasse ondernemer’ wel iets loslaten over zijn prille stappen in het onderzoek. “Ik heb een plantje met een heel lekkere geur”, begint hij voorzichtig. “Deze geur wil ik vangen. Door middel van onderzoek in het laboratorium wil ik kijken of we het kunnen toepassen bij producten.” Het klinkt nog weinig concreet en dat is het ook. “Bij Cosun wordt gekeken hoe de geurstof uit die plant kan worden gehaald”, vervolgt hij zijn verhaal. “Inmiddels hebben we een aantal analyses gedaan.” Oorspronkelijk start de voormalige HASstudent uit Halsteren met de studierichting tuinbouw/akkerbouw. Na drie jaar werkt hij mee aan een project voor de presentatie van een ondernemersplan. Zijn plan van aanpak maakt indruk en hij besluit door te gaan. De laatste zes maanden van zijn afstuderen besteedt hij, onder begeleiding van de hogeschool, aan de verdere invulling van het plan. Ondertussen zijn er al contacten gelegd met Stichting Starterslift, die onder de indruk is van zijn ondernemersgeest. De Stichting weet dat de jonge ondernemer graag jonge onderzoeker wil zijn en zoekt contact met Cosun. Daar gaat hij aan de slag met zijn experimenten. Na afloop houdt hij een aantal monsters over. Die bevatten de gewenste geurstof, maar daarnaast ook veel water en zijn dus erg verdund. De vloeistof kan in deze vorm niet worden toegevoegd aan het product, omdat de concentratie van het eindproduct dan te laag is. De geurstof moet daarom eerst weer worden geconcentreerd. Het geurproduct dat dan ontstaat, kan worden toegevoegd aan bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel of een verzorgingsproduct. Door de hoge concentratie gaat het hierbij om enkele druppeltjes. Slechts een enkel druppeltje is voldoende voor een heerlijke geur waarop de consument besluit het product te kopen. Overleg Hij is de projectleider van zijn eigen onderzoek en kan op elk gewenst moment de zoektocht stoppen. Voor hem is de samenwerking met het Roosendaalse bedrijf letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar. “Zonder deze kans was ik allang afgehaakt vanwege het gebrek aan mogelijkheden. Cosun verleent mij de benodigde faciliteiten zonder kosten, om te kijken of het product haalbaar is.” Dat is een unieke situatie want de ervaring leert dat een dergelijk onderzoek kostbaar is. “Het commercieel wegzetten van een nieuw product kost zo tienduizend euro (of een veelvoud daarvan) en dat is bijna onbetaalbaar voor een startende ondernemer”, weet Johan Sebregts, directeur Starterslift. “Nu kost het bijna niets om dit uit te proberen. Ten slotte weet je ook niet op welke termijn een onderzoek resultaat oplevert.” Begeleiding Bij een positief resultaat van de onderzoeksfase wordt de begeleiding bij Cosun beëindigd. Vervolgens wordt de volgende stap in het traject gezet. Dat kan zijn de aanvraag van een octrooi of een mogelijkheid voor financiering van verdere productontwikkeling. Ook in deze fase treedt Starterslift op als intermediair tussen de jonge ondernemer en potentiële gesprekspartners. “Wij zijn eigenlijk een soort keurmerk”, zegt Sebregts. “Bedrijven weten waar wij voor staan en dat geeft vertrouwen.” Starterslift is sinds twee jaar actief in West- en Midden-Brabant. In die periode zijn er driehonderd aanmeldingen geregistreerd, waarvan er op dit moment negentig initiatieven worden ondersteund. Bij deze zogenaamde ‘startups’ heeft de helft een technische achtergrond. Behalve Cosun heeft nog een aantal Westbrabantse ondernemers zich aangesloten bij dit initiatief. Daaronder vallen onder andere Philips Lighting Roosendaal, Nuplex Resins (voorheen Akzo Nobel) Bergen op Zoom, Bosch Breda en Sabic (voorheen General Electric) Bergen op Zoom. “In de regio wordt regelmatig gesproken over het coachen van startende ondernemers. Maar je moet het gewoon doen”, stelt Sebregts. “Deze bedrijven geven starters een kans om te kijken of hun innovatieve idee levensvatbaar is.” Het Cosun Food and Technology Centre is zeker enthousiast over deze aanpak. “Een volgende jonge ondernemer staat vrij om, via Starterslift, bij ons aan te kloppen”, aldus Postma. Zover is het nog lang niet. Eerst wordt gekeken of de stof interessant genoeg is om verder te ontwikkelen. Regelmatig is er overleg met medewerkers van Cosun die hem begeleiden met het werk in het laboratorium. Dit zijn jonge collega’s maar met de nodige werkervaring. “Wij zijn onderdeel van een team waar we eventueel op terug kunnen vallen”, zegt Mirjam Mannaerts (29), procestechnoloog. Dit in tegenstelling tot de jonge ondernemer die alles zelf moet uitzoeken. “Wij bieden graag deze ondersteuning”, zegt Arjen Postma (28), chemisch onderzoeker. “Wij hebben een intentieverklaring met Starterslift en bieden starters op deze wijze een toegevoegde waarde. Voorwaarde is wel dat de activiteit past in wat wij doen en er mag geen conflicterend belang zijn.” De onderneming vindt het belangrijk om beginnende bedrijven te ondersteunen bij onderzoek naar nieuwe producten. Dat kunnen ook ondernemers zijn vanuit andere vakgebieden. “Het is een vorm van maatschappelijk ondernemen.” Als de geurstof het gewenste resultaat heeft, kan Van Trijen besluiten door te gaan met de verdere ontwikkeling van het product. “Als ik het resultaat onvoldoende vind, kan ik het onderzoek beëindigen”, legt hij uit.
{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}