Ambities jonge ondernemer Eric-Jan van Trijen niet bij te houden

‘Grootste valkuil is alles zelf willen doen’ Als manneke van vijf was Eric-Jan van Trijen al te vinden in zijn eigen groentetuintje. Sinds een jaar is hij druk met zijn eigen onderneming Vatricom, de productie van VermiCompost, het ouderlijke akkerbouwbedrijf èn het binnenslepen van prijzen. Als klein jongetje ben ik letterlijk gestart in de zandbak”, begint Eric-Jan van Trijen (22) uit Halsteren te vertellen. ,,Daarna kreeg ik van mijn ouders een tuintje, waar ik zelf groenteplanten opkweekte voor de verkoop.” Elk jaar werd dat groter met steeds andere gewassen of dieren. ,,Ik probeerde alles een paar jaar uit en dan had ik weer iets nieuws gevonden.” Dat experimentele is de basis geweest voor zijn bedrijf.en een boom in de tuin van de familie Van Trijen was aanleiding voor de start van Vatricom. ,,Die boom mocht niet weg, maar de grond eronder was nergens voor geschikt door de schaduw”, legt Eric-Jan uit. ,,Toen ben ik daar maar compost en wormen gaan uitproberen om toch iets te kunnen telen.” Het fenomeen compost heeft hem altijd wel getrokken. ,,Op school heb ik meer geleerd over bodemleven en toen ik een artikel over wormen las, wilde ik daar mee aan de slag.” Met succes zo blijkt. De naam Vatricom staat voor Van Trijen Compost en Commercieel, Tri staat ook voor de drie bedrijfsonderdelen en Com voor wereldwijd. Wormencompost Vatricom is volgens de jonge ondernemer het productiebedrijf van een hoogwaardige natuurlijke bodemverbeteraar. Deze VermiCompost, Vermi is Latijn voor worm, is compost die volledig door wormen is omgezet. Het product zelf blijft natuurlijk het geheim van de smid. Maar de bodemverbeteraar, die Van Trijen zonder wormen verkoopt, bestaat in feite uit uitwerpselen van wormen. ,,Iedereen maakt van brood stront, maar ik van stront brood”, lacht hij. ,,Iedereen denkt het zijne over wormen, want het blijft vaak onbegrijpelijk. Trouwens, niet iedereen hoeft dit principe te begrijpen, zolang ik het zelf maar snap.” Na het productieproces blijft een bodemverbeteraar over zonder wormen. Eigenlijk is het geen compost, het is een natuurlijk product dat te plaatsen is tussen een kwaliteitscompost en de snelle werking van kunstmest. Het goedje bevat slijm van de wormen, dat door het hoge eiwitgehalte gunstig is voor de voeding van het al aanwezige bodemleven in de grond. ,,Vermicompost zorgt dus voor voeding, stimulering en activering van bodemleven, met als zichtbaar resultaat duidelijke groeiverschillen.” Belangrijkste doelgroepen zijn nu nog hoveniers en biologische glasteelten. ,,Iedereen is erg geïnteresseerd, dat is hartstikke mooi, maar nu moet de afzet ook nog goed gaan lopen. Op school heb ik alles theoretisch helemaal uitgedacht, maar dit is realiteit.” Theoretisch gezien heeft de VermiCompost prima onderbouwde eigenschappen en het valt bovendien niet onder de mestwetgeving omdat het potgrond is. Toch komen nu pas de eerste praktijkresultaten van proeven in biologische glasteelten, waaronder komkommer, chinese kool en andijvie. ,,De eerste signalen daarvan zijn heel positief. Die tuinder dacht zelfs twee weken groeisnelheid voor te liggen op de rest van zijn gewas.” Er liggen ook proeven met mengen van compost met potgrond in aardbeien en lelies. Maar voorlopig kiest hij vooral voor de exclusiviteit, omdat VermiCompost te duur is voor grootschalige teelten. Topklas(se) Het hele wormenconcept blijkt behoorlijk vernieuwend, zeker vergeleken met andere bodemverbeteraars. De aanloop is dan ook niet over een nacht ijs gegaan. Eric-Jan startte najaar 2006 met de oprichting van Vatricom via de Topklasse afstudeerrichting aan de HAS in Den Bosch. ,,Dat is voor mij echt de meest ideale start geweest. Deuren gingen open die anders dicht blijven, ik stond fulltime onder goede begeleiding en heb daarmee veel tijd en geld kunnen besparen.” Belangrijk voor hem zijn nog steeds de juiste contacten zoeken en netwerken. ,,Dat is echt essentieel voor je bedrijf. Ik ga vaak bewust naar bijeenkomsten om mensen te ontmoeten.” Dat hij na zijn opleiding niet alleen aan de slag is gegaan, wordt al snel duidelijk. ,,Ik heb er een hekel aan om alles zelf te doen. Dat is ook de grootste valkuil waar je als ondernemer in kunt vallen. Als ondernemer moet je je kwaliteiten en talenten inzetten. Je moet overal van op de hoogte zijn, overzicht kunnen houden en weten waar je naartoe wil. Op school krijg je veel basiskennis, zoals over de bodem en de planten, maar de specialismen moet je gewoon uitbesteden.” Voor nieuwe techniek en machinebouw werkt hij met een aantal zzp’ers. Daarnaast helpt hij graag studenten aan een stageplaats, op dit moment zelfs twee die onderzoek doen naar de afzet. Zelfs de verkoop van zijn VermiCompost is uitbesteedt aan toeleverancier Vlamings uit Steenbergen en De Mortel. Niet helemaal toevallig, want directeur Harry Vlamings was zijn persoonlijke coach tijdens het Topklasse traject. ,,Hij had interesse in dit product en ik ben zelf geen rasechte verkoper. Daar kan ik niet de hele week mee bezig zijn, want dan moet ik de baan op naar nieuwe klanten om een nieuw bedrijf met een nieuw product te promoten. De adviseurs van Vlamings hebben de kennis en contacten om dit te doen.Dat scheelt mij veel tijd en geld.” Prijzenkast Afgelopen jaar werd het bedrijf Vatricom van Eric-Jan van Trijen realiteit, maar tegelijk is ook zijn prijzenkast al flink gevuld. Dat begon vorig jaar met het winnen van een innovatievoucher tijdens de dag van de toekomst, van het ministerie van LNV. Voor dat geld mocht hij kennis inhuren en besteedde dat aan een afstudeerproject waar hij twee studenten voor inhuurde. Tijdens de uitreiking van zjin HAS-diploma afgelopen zomer, werd hij uitgeroepen tot beste Topklasse student van 2007 en studeerde hij af met een 9. Daarna won hij de Summer School ondernemerschap prijs van de Vrije Universiteit van Amsterdam en ABN AMRO. Zijn duurzame onderneming en maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen, leverde hem o.a. gratis advies van een accountant en een jurist op. Door Syntens is hij ook uitgeroepen tot één van de 15 beste innovatieve ondernemers van 2007. ,,Al die prijzen zijn eigenlijk ongekend in één jaar”, vertelt hij nog steeds vol ongeloof. ,,Het is trouwens net bekend dat ik ook nog eens op nummer 69 van de MKB innovatie top 100 sta van 2008. Een selectietraject onder maar liefst 20.000 startende ondernemers!” Filosofisch management Om van Vatricom te maken wat hij voor ogen heeft, volgt Eric-Jan een cursus filosofisch management die hij oppikte uit de ondernemersbijlage van zijn krant. ,,Dat klinkt onbegrijpelijk voor agrariërs, maar ik heb er veel baat bij. Ik werk veel op gevoel, maar moet dan wel vanuit rust handelen. Dat is nog wel eens moeilijk omdat ik zoveel dingen tegelijk doe. Als ik een uur vrij heb, ben ik meteen bezig met iets nieuws. Ik ben natuurlijk ook nog erg jong en enigszins onervaren, maar wil het wel graag goed doen. VermiCompost in een zak stoppen is niet zo moeilijk, maar ik moet het hele proces kennen en in de gaten kunnen houden. De druk is dus groot, maar psychisch gezien heb ik doorzettingsvermogen weer wel nodig.” Persoonlijke ontwikkeling ziet hij daarom als belangrijk onderdeel van het ondernemerschap, want ‘geen bedrijfsontwikkeling zonder persoonlijke ontwikkeling’. Ik ben nu een jaar bezig en heb het al van niets tot iets gebracht. Maar ik houd graag de uitdaging, door van theorie praktijk te maken.” De toekomst ligt dus nog helemaal open,. ,,Ik ben pas 22, nog geen jaar van school en het is al verschrikkelijk hard gegaan. Ik had nooit durven dromen dat ik nu al zover zou zijn, maar ik heb nog genoeg doelen voor ogen.” Een daarvan is het ouderlijke akkerbouwbedrijf overnemen, met als hoofdteelt zwarte bessen, maar ook suikerbieten, graszaad, gerst, wintertarwe en sperziebonen. ,,Maar nu nog niet. Mijn vader is bijna 60 en vaart voorlopig zijn eigen koers en helpt mij mee. We draaien onafhankelijk van elkaar, op het gebruik van machines, loodsen en personeel na. En voor mij is enkel het akkerbouwbedrijf nu niet spannend genoeg. Ik gebruik mijn tijd liever voor kennis en ervaring via Vatricom, waarin ik mijn ei kwijt kan en omdat dit avontuur meer lokt. Dit is nu wel heel intensief, maar nieuwe uitdagingen heb ik ook nodig. We zien dus vanzelf wel wat er op mijn pad komt.” Alle 100 bedrijven en innovaties zijn te vinden op www.syntens.nl/innovatietoppers. Ook vindt u daar reportages over aansprekende innovaties.
{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}