Samen sterker

Samen Sterker Rabobank Het Markiezaat & Vatricom Onze wereld krijgt steeds meer te maken met klimaatverandering, grondstoffenschaarste, milieuvervuiling en een snel groeiende wereldbevolking. De Rabobank wil ten aanzien van deze kwesties haar verantwoordelijkheid nemen, en daarom helpt zij de food & agrisector om duurzame oplossingen te ontwikkelen. Daarvoor heeft Rabobank de zogeheten Food & Agribusiness Principles opgesteld; een vijftal uitgangspunten die zij hanteert in haar samenwerking met de sector.Streven naar voedselveiligheid en voedselzekerheid Verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen Bijdragen aan bewuste keuzes van burgers en consumenten Verantwoord omgaan met dieren Bevorderen van sociaal welzijn Coöperatieve gedachte Een sterkt staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat op zijn beurt weer naadloos aansluit bij de coöperatieve gedachte van Rabobank waarin ‘Samen Sterker’ het uitgangspunt is. Samen werken aan een duurzame toekomst. Eric-Jan van Trijen kan daarover meepraten. Slechts 27 jaar, maar heeft het ondernemen al perfect in de vingers. Hij is niet bang risico’s te nemen, durft de lat hoog te leggen en laat zich door een tegenslag niet uit het veld slaan. “Wat heb je eraan om een kopie van een ander te worden? Jezelf onderscheidend profileren geeft juist klantvoordelen, bedrijfsvoordelen en bestaansrecht.” Verbrede landbouw “Mijn ambities waren sterker dan enkel het ouderlijk akkerbouwbedrijf over te nemen. Maar er zat ook een noodzaak achter mijn plannen, want deze sector heeft de laatste jaren nogal wat klappen te verduren gehad. De kosten blijven maar stijgen en dat zie je niet terug in de inkomsten. Om minder weersafhankelijk te kunnen ondernemen, ben ik me op meerdere takken van sport toe gaan leggen. Vandaag de dag teelt (akkerbouwgewassen), verwerkt (tot stro- en houtkorrels), verpakt (granulaatproducten) en verkoopt (via webshop TerraXL) Vatricom agrarische en natuurlijke producten. Hiermee kan het bedrijf geschaard worden onder de verbrede landbouw.” Verbreding door en met samenwerkingspartners op allerlei gebied. Zo zorgt de zon via zonnepanelen voor stroom om onder andere houtpellets te zo duurzaam te verpakken. Maar bijvoorbeeld ook hergebruik van kartonnenrollen, waar plasticfolie op zat, door de basisschool om mee te knutselen. Houtpellets “Op het terrein van die houtpellets – korrels geperst zaagsel – zijn we ook nog eens zichtbaar maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Deze ‘houtpellets’ behoren inmiddels tot onze belangrijkste producten. Op jaarbasis zetten we toch zeker wel een groot binnenvaartschip vol af… lachend… op zijn minst een paar duizend ton. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt om het huis van de particulier te voorzien van warmte voor de centrale verwarming en warm water. Met 1,7kg houtkorrels realiseer je net zoveel warmte als met één kuub aardgas (en bovendien is het ook nog eens volstrekt CO2 neutraal); wat dit product buitengewoon duurzaam maakt.” Biobased economy “Niet verwonderlijk dus dat ik – specifiek met dit product – veelvuldig gelinkt wordt aan de biobased economy. Toen ik daarmee eind 2008 van start ging, stond deze business nog echt in die spreekwoordelijke kinderschoenen. Inmiddels is zij uitgegroeid tot de ‘nieuwe’ economie en liggen er kansen die ik zeker nog verder wil gaan ontplooien.” Rabobank (h)erkent dit en draagt graag haar steentje bij. Zij kent de lokale markt en heeft een diversiteit aan klanten, die zij op haar beurt – middels onder meer netwerkbijeenkomsten en voorlichtingsavonden – weer bij elkaar brengt. Het illustreert nog maar eens dat de coöperatieve gedachte ‘Samen Sterker’ niet alleen in woord, maar vooral ook in daad uitgedragen wordt. Namens de gezamenlijke Rabobanken van West-Brabant
{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}